galeb-marko

Mnogi Murterini i njihovi gosti, posebice mlađa populacija, ostali su ugodno iznenađeni velikim galebom kojeg ovog ljeta sreću po murterskim ulicama i glavom trgu.

Većeg i simpatičnijeg galeba nikad ranije nisu vidjeli. Tko li je taj galeb, pitaju se znatiželjnici, veliki i mali. Mnogi od njih na cesti su primijetili i žute galeblje stope koje ih vode do njegovog murterskog doma prepunog knjigica i igara za djecu.

Tad saznaju da je to simpatično stvorenje galeb Marko, galeb s posebnim zadatkom da djeci približi knjigu, zagolica im maštu i povede i njih i njihove obitelji u prirodu, u naše nacionalne parkove i parkove prirode. I u tome uspijeva jer gotovo svakodnevno dobiva obiteljske fotografije iz naših parkova.

Za njega je priroda zakon! Najviše voli naša zaštićena područja – nacionalne parkove i parkove prirode.

Od ukupno 20 veličanstvenih, kako ih zove, do sada je posjetio njih 10.

Kod murterske osnovne škole je pronašao knjigu iz Prirode te vidio fotografije svih naših parkova. Odlučio ih je sve posjetiti. Kornate smatra svojim domom i preskočio ih je te je svoje pustolovine po parkovime Hrvatske započeo u Parku prirode Telašćica, nastavio na Vranskom jezeru, Krki, Biokovu, Mljetu i Lastovskom otočju, Paklenici, Sjevernom Velebitu, Učki i Brijunima.

Kad biste ga pitali koji mu je park najljepši ne bi znao odgovoriti – u svakom nalazi prijatelje, parkovske stanare s kojima upoznaje park, njegove ljepote i vrijednosti. Tako nastaju zelene priče – poučne i zabavne priče o našim parkovima koje su svojevrsna pozivnica za posjet tom parku ili pak vrijedan i koristan suvenir iz parka.

Pitate što je s Kornatima. Kornate će ostaviti za kraj. Iako misli da poznaje svaki kutak tog parka, iznenadit će se skrivenim ljepotama prekrasnog Kornatskog otočja. A tamo će susresti i svoju Biokovsku prijateljicu, galebicu Anu, koju je ranije sreo podno Biokova i od tada o njoj svakodnevno razmišlja i nada se da će je opet sresti.

Od kraja 2019. godine galeb Marko puni kućne i gradske knjižnice, razveseljava i podučava djecu o ljepotama naše prirode. Posebno ga veseli što se zelene priče koriste i u Hrvatskoj nastavi u inozemstvu. Pojavom velikog galeba Marka, njegove priče se glasnije čuju. Susret s njim budi posebne emocije, a njegove knjigice i igrice postaju omiljeno štivo i zabava za cijelu obitelj, super poklon za rođendan, knjigica s kojom će posjetiti neki novi park. Kako su prevedene na engleski jezik, biraju ih i naši gosti čime promoviraju prirodne vrijednosti Republike Hrvatske diljem svijeta.

Zna galeb Marko da je pred njim puno posla, ali se veseli svakom malom koraku, svakom susretu s djecom i fotografiji iz parka. Sad je više nego ikad siguran da njegove pustolovine „mijenjaju navike naše djece“, odvajaju od mobitela i vode u prirodu, da daju svoj doprinos u odgajanju zelenih naraštaja i tome se silno raduje.

Ako vas put nanese u Murter, potražite galebMarkove stopice i pratite ih. Sigurno će vas dovesti do knjigica, a tko zna, možda i do galeba Marka. Ako Murter nije u planu za ovo ljeto, pričekajte jesen kada Marko kreće u posjete knjižnicama i školama diljem Hrvatske. Pratite ga – možda dođe i do vašeg mjesta.

Hvala Morski.hr